Matkustaminen kannattaa ja mietityttää

Pystyin tänä kesänä irtautumaan työstä jo heti kesäkuun alussa ja käytin mahdollisuuden matkustamalla Keski-Eurooppaan, josta varasin hyvin edullisen asunnon pariksi viikoksi. Jos teillä vaan on mahdollisuus lähteä matkalle, niin tehkää se.

Tehkää myös se, että ette mene vain suuriin kaupunkeihin, vaan kierrelkää pienissä kylissä ja pienissä kaupungeissa. Hintataso on vielä edullisempi ja kokemukset hienompia. Välitysfirman kautta vuokraamani asunto oli varustukseltaan 90-lukua edustava, joten tiski- ja pesukoneet puuttuivat, mutta sijainti korvasi puutteet.

Tarkoituksena oli kierrellä katsomassa historiallisia monumentteja ja nähtävyyksiä paikoissa, joissa suuret turistimäärät välttävät. Toki jokaiseen lomamatkaan kuuluu myös perinteisempi ”pakolliset nähtävyydet” osio, mutta pääsääntö oli pysytellä poissa muiden turistien silmistä.

Tuohon kiertelyyn tarvitset auton, mutta on silmiä avaavaa kuulla paikalliselta, kuinka kylästä kulkee vain yksi bussi 4 kertaa päivässä (koululaisia varten kahdesti ja muita varten kahdesti). Lähes kaikki kylän ihmiset käyvät kuitenkin töissä 150-200 km päässä omalla autollaan ja ovat huolestuneita siitä, kun syntyvyys kylässä on pieni ja kukaan ei ole jatkamassa maatalouselinkeinoa. Työpaikat karkaavat kauemmas ja kauemmas, mutta yrittäjyyden henki on selvästi suurempi kuin Suomessa. Paikallisuutta tuetaan ja siitä, sekä omasta kansallisuudesta, ollaan terveellä tavalla ylpeitä. Tanskalla on vanhin lippu ja sen halutaan olevan näkyvillä kahviloissa, nähtävyyksien lähellä, ravintoloissa, loma-asunnoissa… Ranska on toinen maa, joka haluaa liputtaa omilla väreillään.

Jotkun asiat kuitenkin jäivät hämmästyttävään myös lomamatkan jälkeen. 

1. Hintataso: pysäköinti, ruokailu ulkona, ruoka kaupoissa hotellit… Miten helkkarissa me voidaan olla näin jumalattoman kallis paikka? Tanskakin, vaikka tilastoissa näyttäytyisikin kalliina,  on halpa meihin verrattuna, kunhan et ole turistirysässä tai Kööpenhaminassa.

2. Palvelutaso, miten hemmetissä meillä voi olla näin surkea kyky palvella ihmisiä ravintolassa. Keski-Euroopassa ei ollut yhtään kahvilaa, jossa tilausta ei oltaisi tultu hakemaan pöydästä ja jossa istuessa ei oltaisi tultu kysymään useaan kertaan ”Onko kaikki hyvin? Saisiko olla vielä jotain?”

3. Liikenteen sujuvuus ja sujumattomuus. Kun on paikka jumissa niin se on, mutta muuten liikenne sujuu – Belgia tuntuu olevan poikkeus. En ikinä enää mene Antwerpeniin autolla – EN!

4. Katujen kapeus nykyautoille ja nopeus, jota niillä kapeilla maanteillä ajetaan.

5. Ensimmäisen maailmansodan aikaisten muistomerkkien ja nimien määrä niissä on hämmentävä. Muistomerkki näyttää löytyvän vähän jokaisesta kylästä ja monissa isommissa kaupungeissa oli myös suuria sankarihautoja. 

6. Ravintolakulttuurin taso pienemmissäkin paikoissa. Liittynee kohtaan 2, koska kaikkien mielestä juuri omat paikalliset tuotteet ovat niitä parhaimpia. 

7. Kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat. Keski-Euroopassa on aivan normaalia, että osa kaupoista ja varsinkin ravintolat ovat iltapäivisin kiinni. Ravintolat avaavat ovensa vasta 17.30 -19.00 välissä, koska ravintolaan tullaan silloin illalliselle. Illalla siis syödään illallinen ravintolassa, jonne on varaa mennä, koska hintataso on Suomena merkittävästi edullisempi. 

8. Kivijalkayristysten määrä. Kunnollinen leipomo, konditoria ja lihakauppa joka kylässä. Niissä lihakaupoissa ei todellakaan ole mitään marinadimössöä, vaan erittäin laadukkaita ja monipuolisia tuotteita, joista osasta kaikki suomalaiset tuskin ovat ole kuulleet.

9. Julkisen liikenteen olemattomuus välittömästi, kun mennään suurkaupungin ulkopuolelle, eikä niissäkään kaikissa ole kuin silloin tällöin kulkeva bussi ja pääasiassa harvoin liikkuvaa sisäistä liikennettä, ellei sitten puhuta jo oikeasti isosta kaupungista. Trier (melkein Turun kokoinen), ei vissiin vielä ole riittävän iso julkiselle liikenteelle.

10. Museoiden ja näyttelyiden hintataso. Kallein museo löytyi yllättäen läheltä Kööpenhaminaa, jossa lippu maksoi 8,5€

11. Vegaaniruokavaihtoehtojen vähyys normaaleissa ravintoloissa. Jos olet vegaani, katso erikseen missä tarjoillaan vegaaniruokaa. Voin kertoa, että esim. Ranskan ja Saksan maaseudulta kaukana isoista ”trendipaikoista” sellaista ei ole listalla. Älä siis ylläty. Minä nautin upeista paikallisista makkaroista, minulla oli helppoa.

12. Kaasuautoilla et saa ajaa parkkihalleihin, jotka ovat usein maan alla, mutta myöskään kaikkiin maan päällä oleviin ei saa ajaa kaasuautolla. 

13. Valtioiden rajat ovat täysin menettäneet merkityksensä Keski-Euroopassa. Kukaan ei kysy mitään, paitsi museoissa, joissa pitävät kirjaa vierailijoiden kansallisuuksista.

14. Sen saakelin ympäristömerkin, jotta omalla dieselillä pääsee ajamaan isojen kaupunkien ympäristövyöhykkeille, jossa on yleensä parhaat parkkihallit, muuten olisi saanut myös tilattua Suomeen. Paikallinen murre Lounais-Saksan eteläosassa oli hiukan haastavaa asian hoitamiseksi siellä. 

15. Pysäköinnin hinta missä tahansa kaupungissa verrattessa pysäköintiin missä tahanssa isommassa kaupungissa Suomessa. Luxemburg: päiväpysäköinti 10€/päivä kadunvarren parkkipaikka (250 m suurherttuan palatsista), Köln 16€/vuorokausi (parkkihalli 250 m tuomiokirkolta), Reims 12€/vuorokausi (kadunvarren parkkipaikka 250 m tuomiokirkolta), Brugge 7,4€/vuorokausi (keskustan parkkihalli).

Miten ihmeessä meistä on voinut kehittyä näin järkyttävän kallis maa?

Kun puhutaan työpaikoista, meillä tulisi olla mahdollisuus tuottaa palveluita ja siirtyä palveluyhteiskuntaan, mutta miten, koska meidät on opettettu itsepalveluun ja työllistämistä pidetään riskinä tai liian kalliina.

Ranskalaisen bed & breakfast tilan omistajan sanoin ”Kaikkialla on sama juttu, mitä pohjoisemmaksi menet, sitä kalliimpaa kaikki on. Jos haluat juhlia edullisesti mene etelään. Elämäni kallein lomamatka oli matka Rovaniemelle, kun lapset olivat pieniä ja halusivat nähdä oikean Joulupukin. Elätte kauniissa, mutta kalliissa maassa. ”

JussiTanhuanp

Matemaattisten aineiden opettaja, PLM.
Elokuva- ja teatteritaiteen suuri ystävä, joka haluaa ajatella toisin ja kyseenalaistaa syitä ja taustoja siihen, miksi toimia vanhoilla puutuneilla tavoilla.
Vanha blogi luettavissa http://jussismia.blogspot.fi/ sivulla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu