Jussismia eli erilaista kyseenalaistamista erilaisiin asioihin

Matkustaminen kannattaa ja mietityttää

Pystyin tänä kesänä irtautumaan työstä jo heti kesäkuun alussa ja käytin mahdollisuuden matkustamalla Keski-Eurooppaan, josta varasin hyvin edullisen asunnon pariksi viikoksi. Jos teillä vaan on mahdollisuus lähteä matkalle, niin tehkää se.

Tehkää myös se, että ette mene vain suuriin kaupunkeihin, vaan kierrelkää pienissä kylissä ja pienissä kaupungeissa. Hintataso on vielä edullisempi ja kokemukset hienompia. Välitysfirman kautta vuokraamani asunto oli varustukseltaan 90-lukua edustava, joten tiski- ja pesukoneet puuttuivat, mutta sijainti korvasi puutteet.

Tarkoituksena oli kierrellä katsomassa historiallisia monumentteja ja nähtävyyksiä paikoissa, joissa suuret turistimäärät välttävät. Toki jokaiseen lomamatkaan kuuluu myös perinteisempi "pakolliset nähtävyydet" osio, mutta pääsääntö oli pysytellä poissa muiden turistien silmistä.

Tuohon kiertelyyn tarvitset auton, mutta on silmiä avaavaa kuulla paikalliselta, kuinka kylästä kulkee vain yksi bussi 4 kertaa päivässä (koululaisia varten kahdesti ja muita varten kahdesti). Lähes kaikki kylän ihmiset käyvät kuitenkin töissä 150-200 km päässä omalla autollaan ja ovat huolestuneita siitä, kun syntyvyys kylässä on pieni ja kukaan ei ole jatkamassa maatalouselinkeinoa. Työpaikat karkaavat kauemmas ja kauemmas, mutta yrittäjyyden henki on selvästi suurempi kuin Suomessa. Paikallisuutta tuetaan ja siitä, sekä omasta kansallisuudesta, ollaan terveellä tavalla ylpeitä. Tanskalla on vanhin lippu ja sen halutaan olevan näkyvillä kahviloissa, nähtävyyksien lähellä, ravintoloissa, loma-asunnoissa... Ranska on toinen maa, joka haluaa liputtaa omilla väreillään.

Jotkun asiat kuitenkin jäivät hämmästyttävään myös lomamatkan jälkeen. 

1. Hintataso: pysäköinti, ruokailu ulkona, ruoka kaupoissa hotellit... Miten helkkarissa me voidaan olla näin jumalattoman kallis paikka? Tanskakin, vaikka tilastoissa näyttäytyisikin kalliina,  on halpa meihin verrattuna, kunhan et ole turistirysässä tai Kööpenhaminassa.

2. Palvelutaso, miten hemmetissä meillä voi olla näin surkea kyky palvella ihmisiä ravintolassa. Keski-Euroopassa ei ollut yhtään kahvilaa, jossa tilausta ei oltaisi tultu hakemaan pöydästä ja jossa istuessa ei oltaisi tultu kysymään useaan kertaan "Onko kaikki hyvin? Saisiko olla vielä jotain?"

3. Liikenteen sujuvuus ja sujumattomuus. Kun on paikka jumissa niin se on, mutta muuten liikenne sujuu - Belgia tuntuu olevan poikkeus. En ikinä enää mene Antwerpeniin autolla - EN!

4. Katujen kapeus nykyautoille ja nopeus, jota niillä kapeilla maanteillä ajetaan.

5. Ensimmäisen maailmansodan aikaisten muistomerkkien ja nimien määrä niissä on hämmentävä. Muistomerkki näyttää löytyvän vähän jokaisesta kylästä ja monissa isommissa kaupungeissa oli myös suuria sankarihautoja. 

6. Ravintolakulttuurin taso pienemmissäkin paikoissa. Liittynee kohtaan 2, koska kaikkien mielestä juuri omat paikalliset tuotteet ovat niitä parhaimpia. 

7. Kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat. Keski-Euroopassa on aivan normaalia, että osa kaupoista ja varsinkin ravintolat ovat iltapäivisin kiinni. Ravintolat avaavat ovensa vasta 17.30 -19.00 välissä, koska ravintolaan tullaan silloin illalliselle. Illalla siis syödään illallinen ravintolassa, jonne on varaa mennä, koska hintataso on Suomena merkittävästi edullisempi. 

8. Kivijalkayristysten määrä. Kunnollinen leipomo, konditoria ja lihakauppa joka kylässä. Niissä lihakaupoissa ei todellakaan ole mitään marinadimössöä, vaan erittäin laadukkaita ja monipuolisia tuotteita, joista osasta kaikki suomalaiset tuskin ovat ole kuulleet.

9. Julkisen liikenteen olemattomuus välittömästi, kun mennään suurkaupungin ulkopuolelle, eikä niissäkään kaikissa ole kuin silloin tällöin kulkeva bussi ja pääasiassa harvoin liikkuvaa sisäistä liikennettä, ellei sitten puhuta jo oikeasti isosta kaupungista. Trier (melkein Turun kokoinen), ei vissiin vielä ole riittävän iso julkiselle liikenteelle.

10. Museoiden ja näyttelyiden hintataso. Kallein museo löytyi yllättäen läheltä Kööpenhaminaa, jossa lippu maksoi 8,5€

11. Vegaaniruokavaihtoehtojen vähyys normaaleissa ravintoloissa. Jos olet vegaani, katso erikseen missä tarjoillaan vegaaniruokaa. Voin kertoa, että esim. Ranskan ja Saksan maaseudulta kaukana isoista "trendipaikoista" sellaista ei ole listalla. Älä siis ylläty. Minä nautin upeista paikallisista makkaroista, minulla oli helppoa.

12. Kaasuautoilla et saa ajaa parkkihalleihin, jotka ovat usein maan alla, mutta myöskään kaikkiin maan päällä oleviin ei saa ajaa kaasuautolla. 

13. Valtioiden rajat ovat täysin menettäneet merkityksensä Keski-Euroopassa. Kukaan ei kysy mitään, paitsi museoissa, joissa pitävät kirjaa vierailijoiden kansallisuuksista.

14. Sen saakelin ympäristömerkin, jotta omalla dieselillä pääsee ajamaan isojen kaupunkien ympäristövyöhykkeille, jossa on yleensä parhaat parkkihallit, muuten olisi saanut myös tilattua Suomeen. Paikallinen murre Lounais-Saksan eteläosassa oli hiukan haastavaa asian hoitamiseksi siellä. 

15. Pysäköinnin hinta missä tahansa kaupungissa verrattessa pysäköintiin missä tahanssa isommassa kaupungissa Suomessa. Luxemburg: päiväpysäköinti 10€/päivä kadunvarren parkkipaikka (250 m suurherttuan palatsista), Köln 16€/vuorokausi (parkkihalli 250 m tuomiokirkolta), Reims 12€/vuorokausi (kadunvarren parkkipaikka 250 m tuomiokirkolta), Brugge 7,4€/vuorokausi (keskustan parkkihalli).

Miten ihmeessä meistä on voinut kehittyä näin järkyttävän kallis maa?

Kun puhutaan työpaikoista, meillä tulisi olla mahdollisuus tuottaa palveluita ja siirtyä palveluyhteiskuntaan, mutta miten, koska meidät on opettettu itsepalveluun ja työllistämistä pidetään riskinä tai liian kalliina.

Ranskalaisen bed & breakfast tilan omistajan sanoin "Kaikkialla on sama juttu, mitä pohjoisemmaksi menet, sitä kalliimpaa kaikki on. Jos haluat juhlia edullisesti mene etelään. Elämäni kallein lomamatka oli matka Rovaniemelle, kun lapset olivat pieniä ja halusivat nähdä oikean Joulupukin. Elätte kauniissa, mutta kalliissa maassa. "

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielenkiintoisia havaintoja ja päätelmiä! Kommentoitavaakin olisi niin paljon, etten jaksa edes aloittaa. Yksi juttu kuitenkin tässä:

"Katujen kapeus nykyautoille" on yhtä kuin autojen liiallinen leveys kaupunkeihin, jotka on aikoinaan rakennettu ihmistä varten. Kuva Raumalta:

https://i.pinimg.com/originals/34/75/71/3475712716...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta Rovaniemestä tuli mieleeni kun 80-luvun lopulla olin siippani kanssa talvella Ounasjärven jäällä ja siellä oli soppakeittiö, jossa myytiin kuumaa hernekeittoa.Se maistui talvipakkasessa. Kun nautiskelimme soppaa lusikalla tumput sormissa eräs amerikkalainen turstipariskunta tuli kysymään maistuuko se hyvältä ja suosittelimme sitä lämpimästi. Vilkaistuaan annoshintaa (18 Mk lautasellinen) he totesivat: "This price is only for the Finns, sorry, we can't afford that."

Käyttäjän KalleVeitola kuva
Kalle Veitola

Suomen hintataso on kyllä lähes poikkeuksetta järkyttävä. Suurin syy lienee hillitön verotus, joka kertautuu eri tasoilla. Ylisuuri ja tehoton julkinen sektori syö rahamme. Keski- ja hyvätuloisten verotus on liian kireää, ostovoimaa ei ole tarpeeksi.

Tätä se sosialismi teettää. Suomihan on valitettavasti melko sosialistinen maa siitä huolimatta, että Kokoomus&Keskusta&Persut ovat hallituksissa olleet. Nykyhallitus tulee vielä pahentamaan tilannetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä hintatasoon muutkin asiat vaikuttavat.

Suomi on oikeastaan ainoa Länsi-Euroopan arktinen maa. Edes Norja tai Ruotsi eivät ole sellaisia, koska Norjan vieressä vellovat läpi vuoden vapaat vedet ja länsituuli puhaltaa, Ruotsissa puolestaan yhteiskunnan pääpaino sijaitsee viidensadan kilometrin matkalla Suomea etelämpänä. Arktinen ilmasto sopii trooppiselle homo sapiens lajille vain kalliin infrsatruktuurin myötä. Kyse on siis puhtaasta kulttuurisopeutumisesta leveysasyeille, joille ihmistä ei ole luotu.

Toinen merkittävä syy on Suomen vähäinen väkimäärä pinta-alaan suhteutettuna. Kun periaatteena on ainakin jollain tavoin pidetty koko maan asuttuna pitämistä, niin se jos mikä tulee kalliiksi. Karun ilmaston vaurioittamia tieväyliä tulee hoitaa ja rakentaa tuhansia kilometrejä miltei olematonta liikennettä varten, jos verrataan infrastruktuuri-investointien tehokkuutta esimerkiksi Saksan autobaanoihin.

Pienet markkinat aiheuttavat kilpailun vähäisyyttä verrattuna kymmeniä kertoja suurempien väestömäärien alueisiin.

Ja loppujen lopuksi myös se veroasteen korkeus liittyy pitkälti edellä mainittuihin asioihin.

Käyttäjän KalleVeitola kuva
Kalle Veitola

Toki nämäkin asiat vaikuttaa. Mutta olen edelleen sitä mieltä, että suurin syy on aivan iian korkea veroaste. Suomi on rakennettu vuosikymmenien saatossa verotuksen "ihmemaaksi" ja "tee se itse" yhteiskunnaksi. Julkinen sektori on aivan liian suuri, rahaa jaetaan sinne sun tänne = täytyy verottaa lisää ja lisää...ja hinnat karkaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Nuo ovat niitä oleellisia hintatasoon vaikuttavia asioita.
Verotusta ei toki sovi jättää pois, se on yksi tekijöistä vaikka muuallakin on korkea verotus vrt. Tanska.
Verotuksen suhteen oleellista on se mihin veroja käytetään.
Meillä on perinteisesti, Venäjän alaisuudessa olon aikana kasvanut virkakunta joka jo silloin loi sääntöyhteiskunnan joka on sitten vain kasvanut. Valtiovalta ja kunnat pakottavat yrityksille täysin turhia kustannuksia nk. byrokratian muodossa.
Suomalainen, tyypillisesti jo Ruotsin vallan aikana alistettu, on oppinut että kaikki mikä "ylhäältä" annetaan on oikein ja täytyy totella.
Ajatellaan vaikka tätä "kurtturuusukieltoa". Vanhempi ihminen sanoi että "kyllä, hän hävittää ehdottomasti. Täytyy vain saada joku joka kaivaa ylös kun en itse enää jaksa."
Ei mitään kritiikkiä, ei ihmettelyä puhumattakaan protestointia järjettömyyttä vastaan.

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Olen näemmä jo joku aika sitten ajatellut (myös elvytyskeinona) ulkona syömisen, juomisen ja majoittumisen halventamista. Lainaus on vuoden 2016 kirjoituksesta.

VÄITÄN, että tuon tekeminen kaikkia veromahdollisuuksia, lupabyrokratiaa ja muita keinoja käyttäen maksaisi itsensä verrattomasti takaisin. Kaikkine positiivisine heijastevaikutuksineen (turismi?maakuva? kansan mieliala? taloudellinen toimeliaisuus..?)

http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

"

Ulkona syömisen hinta. Kaikkien vaikuttavien verojen ja lupakäytäntöjen ”halpuuttamisella” suomalaisen ravintolaruuan ja –juoman hinta alas. Saksakaan ei ole kehitysmaa, vaikka ravintolassa syöminen ja juominen on merkittävästi halvempaa. Kun tässä onnistutaan – 40-50% pois asiakkaalle tulevasta ravintolalaskusta, mikä vaikutus sillä olisi ulkona syömisen määrään, alan työpaikkoihin, mielialaan ja yleiseen toimeliaisuuteen? Mikä vaikutus kotimaanmatkailuun? Ehkäpä ulkomailta tuleva turismikin elpyisi merkittävästi – onhan Suomea pidetty kalliina matkailumaana. Insinööri Sipilä ei saa hyötyä suoraan eurolaskimellaan laskettua, joten ideako ei kelpaa?

"

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kyllä jokaisen hallituksen verolisäykset pakostakin vaikuttaa kun rahan odotetaan käyvän yhteiskunnan kautta.
Käteinen tulee uhatuksi jotta rahaa voidaan seurata.
Ravintolassa käynti on kallista mutta ei se omistajalle silti välttämättä kultakaivos ole Suomessa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Yritän hitaasti kertoa tarinaa siitä, että Suomi on verotuksensa ansiosta ikuisesti punaisten tupien maa, jossa insinöörit kuorivat omat perunansa ja korjaavat itse autojansa, ja ravintolassa on kallis syödä.

Syy on vero, vero ja vero. Verot vääristä asioista, väärässä paikassa.

Palveluissa on ALV 17-24%
Työntekijällä on ansiosidonnaiset eläkemaksut 24.4% + kunnallisverot + valtiovero

Mitä ikinä teetkin, se maksaa paljon. Tätä varten on kotitalousvähennys, mutta sitä et saa auton korjaamiseen, ravintolassa syömiseen, kännykän akunvaihtoon. Ratkaisu on, että korjaat autoa itse tai ostat toisen käytetyn, teet ruuat itse, ostat uuden kännykä, etkä vaihda akkua vanhaan.

Kiertotalous ja palvelutalous ei toimi, jos työn ja palveluiden verotus on järjetön.

Mutta sitten tulee pääomatulovero. Tätä jokainen suomalainen rummuttaa hyödyllisenä, vaan mitä se tekee oikeasti? Se nostaa vuokria 15-25%! Kaikki mitä vuokraat (myös autojen leasingissä on 24% vero) on yleensä 30% pääomatuloveron alaista, joten maksat ekstraa. Tämän vuoksi suomalainen asuminen on niin kallista, koska ihmiset ovat varsinkin nollakoroilla valmiita maksamaan mitä tahansa omasta asunnosta, jotta ei tarvitse maksaa vuokraa.

Jos yrittäisit maksaa vuokraa asuntorahaston tuotoilla, niin vuokrassasi on ensin 30% pääomatuloveroa voiton osuudelta, kiinteistövero vastikkeen osuudelta, ja maksaisit koko summan tuotto-osuudestasi, jossa on myös 30% pääomatulovero. Vältät kaikki verot, paitsi kiinteistöveron, kun ostat asunnon itse.

Missä verojen pitäisi sitten olla, jos ALV, palkkatulovero, eläkemaksut ja pääomatulovero pitäisi olla alle 15% kukin?

Verot pitäisi saada resursseihin: maan arvoon, eli maapohjaveroon, veteen, sähköön, kaivannaisiin, hakkuisiin, fossiilisiin polttoaineisiin. Tällöin kiertotalous, vuokraaminen ja palveluyhteiskunta ei esty verotuksella, ja samalla luontoa säästyy.

Mutta ehdota yhdellekin vanhalle ihmiselle kiinteistöveron nostoa ja eläkkeiden leikkaamista, niin kyllä tulee sellainen haloo, ettei ole tosikaan. He äänestävät SDP:tä, SDP nostaa veroja, ja kaikki se syntyvyyden aleneminen, syrjäytyneisyys, työttömyys ja osattomuus seuraa siitä. Kaiken me ansaitsemme omalla tyhmyydellämme.

Kaikista oleellisinta on kuitenkin, että veroja ei saa kerätä turhaan. Lähtekäämme siitä, että määritämme valtion ja kunnan tehtävät, teemme ne, ja emme verota ylimääräistä mihinkään turhaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Näihin veroihin pitäisi tietenkin lisätä "verojen vero".
Kun energiasta, siis sähköstä maksetaan ensin energiavero niin sitten tuosta energiaverosta maksetaan vielä alv 24 %.
Sen lisäksi maksetaan vielä tehomaksu jonka päälle tietenkin alv.

Mutta, perussyy ei ole korkeat verot vaan valtava julkinen hallinto kaikkine himmeleineen. Se syö rahaa.
Periaate on myös se että koskaan ei tuleva budjetti minkään hallinnon alalla ole alhaisempi kuin menneen vuoden. Tämä siksi että "saavutetuista eduista", lue määrärahasta, ei haluta luopua.
Tämä tuottaa sitten valtavan määrän joutilasta virkamiestä joille täytyy keksiä mielekästä tekemistä.
Ja tämä ensiksi maksaa ja toiseksi aiheuttaa lisää verojen tarvetta koska virkamiesten "keksinnöt" täytyy toteuttaa.

Käyttäjän KalleVeitola kuva
Kalle Veitola

Juurikin näin. Esim. bensassa ja auroverossa maksetaan veroa verosta. Aivan sairasta.

Julkinen sektori on hallinnon osalta Suomessa aivan tolkuton. Byrokratia ja sääntely on huipussaan ja syö valtavasti resursseja ja verorahoja. Virkaköpit vetää kampaviineria suojatyöpaikoissaan ja lomailee siihen päälle 7,5vk vuodessa. Siis ne, kellä on 15v jälkeen täysi lomaoikeus. Kolmasosan voisi laittaa pihalle ja kukaan ei huomaisi mitään. Tai no toki sen, että verorahaa säästyisi.

Tämä on muuten yksi käsittämätön asia, miksi tästä ei puhuta, miksi julkisen lomia ei leikata? Ei ole mitään perusteita sille, että julkisella loisitaan pidemmät lomat kuin yksityisellä puolella, joka maksaa koko lystin! Tämä on suorastaan törkeää. Varsinkin valtiolla on palkat nousseet pitkään eniten ja se on jo monella alalla palkkakjohtaja, ainakin samassa tasossa kuin yksityisellä puolella. Tähän päälle lyhyenpi työaika ja pidemmät lomat. Tasapuolista? Oikeudenmukaista? Ei todellakaan...nämä samalle tasolle kuin yksityisellä eli max 5vk. Tämä olisi oikeudenmukaista ja säästäisi todella paljon veroeuroja. Ja nostaisi kenties myös työtehoa julkisella, kun virkaköpit olisi joskus ihan töissäkin...

Ja tämä nimenomaan kuntien ja valtion hallinnon puolella...trafit, elyt, kuntien hallinto, siellä sitä "läskiä" riittää. Ja tämä ei todellakaan ole pelkkää mutua. Minulla on pari tosielämän esimerkkiäkin tuttavapiirissä...ovat ihan itse sanoneet, että onhan tää touhu vähän...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.S:"Mutta ehdota yhdellekin vanhalle ihmiselle kiinteistöveron nostoa ja eläkkeiden leikkaamista, niin kyllä tulee sellainen haloo, ettei ole tosikaan"

Minä varmaan olen sellainen "yksi vanha ihminen, s-57", joka ei näin työttömänä (700€/kk netto)kovin mielellään näkisi kiinteistöveron korotusta, tahi lisähintaa lämmitysöljyyn. Sen sijaan en pitäisi ollenkaan pahana, jos esim. Juho Salon (mahdollisesta) kuukausiansiosta laitettaisiin vaikkapa 40% lisää valtiolle verojen muodossa ja se sitten ohjattaisiin vaikkapa meidän "vanhusten" virkistystoimintaan..esim. ristipistotöiden opettelu, kapustan vuoleminen, tjms.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Firmat ja työntekijät voivat lähteä pois maasta. Työntekijät voivat myös ruveta ideologisiksi työttömiksi 700e/kk ja antaa koko roskan kaatua Kreikan tavoin.

Kenenkään ei pitäisi olla pakotettu käymään yöllä töissä jonkun toisen ristipistoharrastusten, omistusasunnon kiinteistöveromaksujen tai öljylämmitysten takia.

Myy asuntosi ja muuta vuokralle, nosta asumistukea sitten jos ei riitä.

Tässä työläinen asuu 35 neliön vuokra-asunnossa ja ei saa siihen mitään tukia.

Ongelma on juuri se, että kaikkialla vaaditaan minä-minä-minä, ja lisää oikeuksia, mutta kukaan ei halua ottaa vastuuta, laskua, tai alentaa elintasoaan. Se elintason lasku on annettu jälkipolville ja nykyisille nuorille, jotka ovat köyhempiä kuin aikaisemmat ikäpolvet, ja sen vuoksi tietysti syntyvyyskin on mitä on. Sitä saa mitä tilaa.. ristipistot sitten varmaan lämmittää.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #13

J.S:"_Myy asuntosi_ ja muuta vuokralle,.."

Huumorimiehiä? 70-80 -luvun vuotavasta lautamökistä tuskin saa sellaista summaa, millä pääsisi edes lähikaupunkiin julkisella kuljetuksella. Jos siis sellainen täällä menee.

J.S:"Ongelma on juuri se, että kaikkialla vaaditaan minä-minä-minä.."

Muistaakseni minä en ollut alunperin vaatimassa mitään, vaan sinä itse halusit laittaa meille "vanhuksille" lisää maksuja kiinteistöveron yms. muodossa. Minusta se on aika itsekästä ajattelua ja siihen vaan sitten vastasin samalla mitalla. Vaikka helppoa toki vaatia/haluta itselleen lisää etuja, niin varmastikin yhtä helppoa (ainakin toisille) laittaa lisää hintaa niille palveluille/toiminnoille/tuotteille joita ei itse tarvitse tahi käytä.
Mutta joo, tämä nyt ihan ohi tämän blogin aiheen, joten turha tätä jatkaa. Laitetaan nyt kuitenkin vielä sen verta, että jos puolueesi joskus tulee todeksi, niin itse en ole ihan heti jättämässä jäsenanomusta. Toki siellä monia hyviä asioita oli, kun "kapsi"-sivustoasi luin.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo Vastaus kommenttiin #15

En halua. Jos ehdotan kiinteistöveroa tonttimaan arvon mukaan eikä rakennusneliöistä, niin se tarkoittaa, että Helsingin 1 390 000 euron kattohuoneistossa nousee vastike, ja siinä Pihtiputaan lautakasassa laskee kiinteistövero.

Osittain kiinteistöveron pitäisi toimia näin nytkin, mutta ongelma on, että rakennusneliöistä maksetaan enemmän veroa kuin itse tonttimaasta. Vero voisi olla vain tonttimaasta, jolloin taloyhtiöllä olisi järkeä korottaa talo esim. kaksi kertaa korkeammaksi, ja säästää siten per asunto noin puolet kiinteistöverosta jatkossa. Näin ei voi tehdä nyt, koska uusi asuinneliö lisää vain veroja. Kun kaavoitus vielä estää rakentamisen, niin sitten ne asunnot maksavat miljoonia, koska korot ovat alhaalla niin pitkään.

Verotuksessa kyse on vain siitä, missä vero on vähiten haitallisin:
- Jos verotat olutta, oluen myynti siirtyy Viroon.
- Jos verotat työtä, työnteko siirtyy ________.

Työn ja tulojen verottaminen on paljon haitallisempaa kuin esimerkiksi polttoaineen ja tonttiarvojen verottaminen.

Ongelma on kuitenkin aina, miksi verotetaan. Jos verotetaan ristipistoharjoituksiin ja pomppulinnoihin, niin minä haluan pois siitä. Valtio on sitä varten, että meillä on oikeuslaitos, poliisi, puolustusvoimat, huoltovarmuus, infra, terveydenhoito, koulutusjärjestelmä ja sosiaaliturvan säädyllinen minimi. Jokainen voi sitten pelastaa maailmaa esim. lahjoituksin, mutta en minä halua lähettää ketään yövuoroon vaikkapa kehitysavun tai edes urheilun tuennan takia.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Aiemmin mainittu pohjoinen asema on aivan todellinen syy. Olemme syrjässä ja se maksaa. Toisaalta, koko keskinen Eurooppa on pulassa, jos teknologinen infra pettää. Mekin olemme pulassa, mutta meillä on piilotettu pesämuna, maaseutu. Suomi ei itse asiassa ole harvaanasutettu, muu Eurooppa on ylikansoittunut. Kyseessä on valtava riski.

Toimituksen poiminnat