Jussismia eli erilaista kyseenalaistamista erilaisiin asioihin

Saako opettaja kirota saatana?

 

Ehkä on hyvä varoittaa näin aluksi, että tämä bloggaus sisältää karkeaa kieltä ja pohdintaa oudoista ennakkoasenteista ja jämähtäneestä ajattelusta. Jos kiroilu tekee pahaa, niin älä lue pidemmälle. Siirry katsomaan kissavideoita ja tuudittautu omaan hyvään oloosi. Älä ainakaan haasta itseäsi miettimään asioita yhtään pidemmälle, ettei tule paha mieli.

 

 

 

 

 

 

Jostain syystä voisin kuvitella tämän bloggauksen elinajanodotuksen muutenkin olevan melko lyhyen, sillä yhdistyihän jo otsikossa sanat opettaja ja saatana, vaikka liian usea meistä omalta kouluajaltaan väittää tuntevansa opettajan, joka oli vittuperse, vitun homo tai vitun huora. Kaikissa kolmessa kirosanaa on käytetty vain ja ainoastaan alentavassa loukkaavassa merkityksessä. Merkityksessä, jotka ovat väärin ja miten kirosanoja ei pitäisi käyttää.


Kiroilusta on puhuttu yleisesti melko paljon ja sitä on tutkittukin paljon.
Britanniassa tehtiin tutkimus siitä, että kiroilemisen salliminen työpaikalla parantaa työpaikan yhteishenkeä

Toisessa tukimuksessa taas havaittiin kiroilun lisäävän kivunsietoa.

Kiroilu myös rikastaa kieltä.

Kiroilu on merkki laajemmasta sanavarastosta ja älykkyydestä.

Kiroilu vaan on hyvästä britannialaisen tutkimuksen mukaan.

Paljon kiroilevat näyttäisivät olevan rehellisempiä kuin vähän tai ei ollenkaan kiroilevat.

Noiden esimerkkien jälkeen minua ihmetyttää kovasti se, miksi jotkut ihmiset kiinnittävät huomiotaan vain yksittäiseen kirosanaan, kuten vittu, saatana, perkele, helvetti tai jumalauta ja lopettavat kaiken viestin kuuntelemisen tai ymmärtämisen sen jälkeen kun ensimmäinen kirosana on ilmoille lentänyt. 

"Mutta kun se kiroilu  on niin rumaa." Yhyy, yhyy, yhyy. Maailmassa on saatana monta rumempaakin asiaa kuin yksittäinen kirosana saatana, mutta eihän sitä nyt tarvitse miettiä, koska joku tuli sanoneeksi sen kielletyn tuhman sanan  ja minä ylevä hyvä ihminen haluan näyttää ja kertoa sinulle kuinka sinustakin tulee parempi ihminen kun et kiroile.  

Kyllä täytyy ihmisellä olla hyvin asiat, jos joku yksittäinen vitun kirosana saa aikaan tuollaisen reaktion. 

Miksi kiroilu herättää joissain ihmisissä niin helvetillisen vastustuksen? Miksi?
 
Onko nyt siis ymmärrettävä, että kiroilusta suuttuvat ihmiset ovat vähän hitaammalla käyviä, huonommat keskustelutaidot ja suppeamman sanavaraston omaavia ja epärehellisempiä, kuin kiroilevat? 

Sisältyykö kirosanoihin edelleen, joku pelko kirouksen realisoitumisesta? Jos joku oikeasti vuonna 2018 kuvittelee niin tapahtuvan - niin voi helvetin perse. 

Mutta mistä tämä otsikko - saako opettaja kirota saatana?

Luonnollisesti siitä, että olen opettaja ja kiroilen, mutta saanko? Tekeekö se minusta huonomman opettajan, jos omalla vapaa-ajallani kiroilen tai omassa FB-päivityksessä käytän kirosanoja? 

Miksi helvetissä opettajille olisi erilaiset säännöt vapaa-ajallaan kirosanojen tai minkään muunkaan asian suhteen vain siksi, että ovat opettajia, kun edellä mainituissa tutkimuksissa on kuvattu kiroilun hyviä puolia. Opettaja ei saa kirota, koska vuosisatainen luterilainen perinne vaatii kiroilematta olemista. Ei muuten ole mikään helvetin hyvä syy kyllä tuo. Koitetaan löytää parempi.


Opettaja ei saa kiroilla, koska lapset oppii. No enhän minä nyt vittu siellä koulussa kiroile saatana. Kiroilu on taitolaji siinä kuin muutkin asiat. Kiroilulle on aikansa ja paikkansa - oikea ja väärä.

Mutta miettikää nyt oikeasti, kun koulussa on päätetty että kiroilusta tulee aina rangaista, niin onko oikein antaa oppilaalle rangaistus siitä, kun oppilas vaikka pudottaa uuden kännykkänsä lattialle ja kännykkä särkyy. Oppilas päästää kirosanan ja opettaja menee rankaisemaan oppilasta kirosanasta, koska niin on sovittu, että kaikesta kiroilusta tulee rangaistus. Onko oikein? No ei todellakaan ole. 

Koko tuon oppilaiden kiroilun problematiikka selviäisi huomattavasti yksikertaisemmin, jos kaikkeen ei tarvitsisi ottaa niin helvetin musta-valkoista kantaa. Ei kiroilu nyt jumaliste ole vain väärin, mutta ei kai nyt saatana kukaan luule sen olevan koko ajan oikeinkaan? 

Onko oikein rangaista oppilasta, joka käyttää vittua samassa lauseessa verbinä, substantiivina, adverbinä, adjektiivina, numeraalina ja pronominia. No vittu kyllä on.

Onko oikein puuttua kiroiluun, jos sitä käytetään muiden halventamiseen? No totta helvetissä on.

Onko oikein kyseenalaistaa kenenkään persoonaa omalla FB-sivullaan käyttämistään kirosanoista? Ei ole.

Onko oikein kyseenalaistaa opettajaksi tiedetty henkilön persoona omalla FB-sivuillaan käyttämistä kirosanoista. Ei helvetissä ole. Miksi ihmeessä olisi? Halutaanko oikeasti, että jokainen opettaja on täysin väritön, samasta muotista tullut, kiellettyjen sanojen metsästäjä? 
 

 

Miksi tämä purkautuminen?

Koska vihaan hellettä. Se vaikeuttaa elämistäni merkittävästi pahentamalla astmaani, joka muutenkin tähän aikaan vuodesta on hankala siitepölyallergian takia. Useammassa tutkimuksessa on todettu kiroilun helpottavan kipua. No minähän saatana tuli kironneeksi FB-päivitykssäni. Vittu! Nostan käden virheen merkiksi. Ihan helvetin tyhmää oli sellainen. 

 


Mutta miksi se oli tyhmää yllätti itsenikin kyllä aivan täydellisesti.

Melko reipassanaista julkista päivitystäni omalla FB:sivullani kommentoi erään merkittävän  ammattijärjeston isompi pomo sanoilla kasvattajalla on kasvattajan vastuu. Sitä en todellakaan odottanut. Eli opettaja ei saa kirota vaikka kuinka sattuisi tai ahdistaisi tai olisi vaikea hengittää, koska kasvattajan vastuu. Opettaja on aina opettaja, terveisin 1600-luku ja pokkurointi milloin mihinkin suuntaan ja varsinkin ylöspäin.

Tuli iholle ja meni tunteisiin - myönnän. 

Joku siis päätti asettua niin paljon oman sairauteni ja oman kokemukseni yläpuolelle, mitään sairaudestani tietämättä, että päätti "ojentaa" käyttämääni kieltä, koska katsoi kommentointini olevan epäasiallista ammattini perusteella. Mitenkähän olisi tapahtunut lääkärin, palomiehen, sairaanhoitajan, juristin, poliisin, putkiasentajan... kohdalla?

Mistä muusta ollaan valmiita ohjeistamaan opettajia tiukan asialliseen käyttäytymiseen julkisuudessa vain siksi, että koska opettaja on kasvattaja? Tuleeko kasvattajan olla aina täysin nuhteeton, pukeutua sovinnaisesti, ei käyttää alkoholia? Silloinkin, kun hengittäminen on vaikeaa ja oikeasti saattuu, niin iloinen hymy päälle vaan, koska niin kasvattajan kuuluu tehdä - poikkeusta ei sallita edes sisäilma-asioissa. Asiallista keskustelua ja tietoisuuden lisäämistä vaan, sillä asiat paranee. Pari nyyhkytarinaa lehtiin sisäilmasarauksista ja puhetta lisää, mutta ehdottomasti ilman kirosanoja, sillä kiroilun perkele se on kaiken pahan alku ja juuri. Alkoholismista kärsiviä opettajia autetaan laittamalla hoitoon hyvinkin diskreetisti, mutta kiroilu - kyllä nyt täytyy puuttua julkisesti, kun on opettaja käyttänyt kirosanoja päivityksessä. Ei saatana - oikeesti. 
 


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Opettaja mitään kiroilla saa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

No perkele, näillä on menty ja mennään.

Kyllä minä ymmärrän, että kaikki eivät halua kiroilla, se heille suotakoon, onhan se jossain kontekstissa syntiäkin, ainakin jossaan vanhassa elämisen matkaoppaassa niin pirusti siihen malliin toimitettiin, siellä sen kaiken muunkin kiroilun lomassa,
mutta voimasanojen tarpeellisestakin käytöstä nipottaminen lähinnä vituttaa meikäläistä, noinniinku yhtään sen enempiä nipottamatta, soisin suotavan minullekin,
vieraillenikin aina sanon: tual o vessa mut muuten ol niinku kotonas.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minua kiehtoo voimasana "pihtarihuora". Mitä se tarkoittaa (pihtaria vaiko huoraa) ja mistä se kumpuaa? Veikkaan, että sillä viitataan (nais)henkilöön, joka "antaa" ("kaikille") muille mutta ei sille, joka sitten turvautuu tuon mainitun nimityksen käyttämiseen.

Muuten olen sitä mieltä, että kirosanat ovat (oikein käytettynä) osa kielen rikkautta. Jos taas niitä käytetään liikaa (esim. joka toinen sana on "vittu", kuten olen joskus kuullut), niin ne kärsivät inflaatiota ja köyhdyttävät kieltä.

Paras efekti saadaan aikaiseksi niin, että puhutaan sivistyneesti suurimman osan ajasta, mutta strategisella hetkellä käytetään jotain rahvaanomaista ilmaisua. Monissa brittifilmeissä voi nähdä tällaista.

Toimituksen poiminnat