Jussismia eli erilaista kyseenalaistamista erilaisiin asioihin

Sairastamisen kustannukset vai säästöjä palkkamenoissa?

Hallitus on päättänyt saada Suomen talouden nousuun 5%:n tuottavuusloikalla. Todellisuudessa aika monelta taitaa unohtuneen, että noita 5%:a tuottavuusloikkia on kolme eli tätä hallitusta voisi hyvin kutsua kolmiloikkahallitukseksi, ellei nyt jo ensimmäiseen loikkaan tule yliastuttua.

Kun hallituksen mielestä tuottavuuden ongelma tuottaa vähäisesti verotuloja, tulee asialle luonnollisesti tehdä jotain. Tämä hallitus ei jäänyt painiskelemaan edellisten hallitusten päättämättömyydessä, vaan päätti tehdä asioista nopeasti selvää. "Vatulointiin ei ole aikaa ja sitten päätöksiä tekemään."

Yksi hallituksen kansalaisia kaivertavimmista päätöksistä on sairausajan palkka ja siihen liittyvä karenssi. Hallituksen kaavailema omavastuu on maagisesti yhtä pitkä kuin KELA:n työnantajalle määräämä omavastuu eli yhteensä 9 päivää.

Nyt hallituksessa ollaan sitä mieltä, että sairastavat ihmiset ovat niitä, jotka tätä tuottavuutta heikentävät. Sairastaminen pitää siis kitkeä pois. Tämä merkillinen ajattelutapa on ollut vallalla jo vuosia. Sairastaminen on suuri poikkeuks ja kaikkien tulee olla töissä. Suomessa ollaan muutenkin "kyttäämässä" työaikaa hyvinkin tehokkaasti, mutta aikaansaamisesta työpaikalla - sitä ei niin tarkasti sitten seuratakaan. Jotenkin absurdia, että juuri tehokkuutta työpaikalla ei pidetä tuottavuusloikassa niin tärkeänä, kuin työpaikalla tehottomasti olemista. Olemmeko jääneet jonkun merkillisen Neuvostoliittolaisen tai DDR:n kyttäysjärjestelmän vangeiksi? Ilmeisesti.

No mitäpä tässä kuin hämmentämään soppaa vielä hallituksenkin esitystä hämmentävämmällä esityksellä:

Käännetään tilanne täysin ympäri. Säilytetään ensimmäisen ja useammankin sairauspäivän palkka, mutta määritellään katto palkallisille sairaspäiville. Ajatellaan, että sairauspäiviä on työntekijällä keskimäärin valtakunnallisesti noin 20.

Joten palkallisten sairauslomien määrä voisi olla vuodessa 20. Tämän ylimeneviltä sairaspäiviltä leikattaisiin palkkaa seuraavasti:

20-40 päivää ajalta maksetaan 85% palkasta,

40-60 maksetaan 70% palkasta ja

60-300 päivän poissaolosta maksetaan 60 % palkasta.


Poikkeukset: työtapaturmissa ja työpaikasta johtuvissa sairastumisissa (sisäilma ja home-epäilyt)ei palkkaa vähennettäisi. Raskaudesta johtuvissa poissaoloissa ei palkkaa vähennettäisi. Syöpäsairauksiin voitaisiin kenties ajatella palkanvähennystä vähän eri tavalla esim. palkka alkaisi vähentyä vasta 50 päivän kohdalla, mutta putoaisi suoraan tuohon 70% maksuun. 

"Mutta tuollahan kaikki olisivat poissa ainakin 20 päivää! Tuo lisäsi sairaspoissaoloja" En usko! En todellakaan usko, että ketkään muut, kuin jo nykyistä systeemiä väärinkäyttävät ihmiset ryhtyisivät kikkailemaan sairaspäivillä. Esitetyllä järjestelmällä pystytään puuttumaan myös niihin "perjantai ja maanantai" poissaoloihin, joilla tätä nyt koitetaan perustella. Ikäänkuin kaikki sairastuneet olisivat lähtökohtaisesti valesairaita. 

Tarkoituksena on herättää ajattelua siitä, mikä on lopullinen hyöty siitä, että ensimmäinen sairaspäivä olisi palkaton ja kahdeksasta seuraavasta maksettaisiin 85%? Ei siinä ole mitään varsinaista hyötyä. Sen ainoa tarkoitus on olla naamioitu palkanleikkaus, joka kohdistuu vielä sairaisiin. Suomessa on totuttu pitämään huolta sairastuneistakin, eikä sairastamisen ole ollut tarkoitus syöstä ketään ongelmiin.

Hallituksen esittämän mallin toinen suuri heikkous on siinä, että se ei kannusta työnantajaa ryhtymään mihinkään työhyvinvointia lisääviin toimenpiteisiin tai kannustamaan poissaolojen vähentämiseen, kun jokaisesta poissaolosta tulee rahaa suoraan työnantajan kassaan. 

Hip hei huutavat kaikki ja samalla voidaan myös ottaa pieni tuottavuusloikka tiputtamalla työhyvinvointiin varatut liikuntasetelit, koska poissaolot muuttuvatkin säästöksi. "Mutta eihän noin kukaan ajattele. Kyllä työhyvinvointiin silti satsataan ja sieltähän saadaan hyvää tuottoa" Jos näin on, niin miksi ihmeessä tätä porkkanaa ei sitten ole käytetty sen tuottavuusloikan aikaansaamiseksi jo aikaisemmin? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat