Jussismia eli erilaista kyseenalaistamista erilaisiin asioihin

Kaupat auki 24/7 vai miten se oli

Viikolla hallitus antoi julkisuuteen tiedon, jonka mukaan kauppojen aukioloajat vapautettaisiin ja suomalaiset pääsisivät lopettamaan nykyisen laman laittamalla rahan kiertoon. Ilmeisesti tässä haikaillaan SSS-ryhmän yhteiskuntasopimuksen logiikan perään: Pidemmät työajat -> pienemmät yksikkökustannukset, joten pidemmät aukioloajat -> enemmän ostoksia.

 

 

Suomea on pidetty kauppojen aukioloaikojen suhteen takapajulana. Suosittelisin käyntiä ulkomaille.

Tässä muutama esimerkki aukioloajoista muualla Euroopassa:

 

Lontoo

 -kaupat ja tavaratalot avoinna ma-la 9.00-17.00 (tai 18.00) 

- supermarketit, kuten Tesco avoinna 8.00-22.00

Muutama lähinnä Oxford Streetin kauppa avoinna sunnuntaisin 11.00-16.00.

Lontoossa kaikki kaupat ovat suljettuina vuonna 2015 seuraavasti: 

1.1., 3.4., 6.4., 4.5., 25.5., 31.8., 25.12., 26.12., 28.12. Yhteensä 9 päivää.

Muualla Britanniassa muutaman päivän enemmän

 

Amsterdam

- maanantaisin 13.00-18.00

- ti, ke, pe ja la 9.00-18.00

- to, iltaostosten päivä 9.00-21.00

- sunnuntaisin muutamat kaupat 12.00-17.00

Amsterdamissa kaikki kaupat ovat suljettuina

1.1., 3.4., 5.4., 6.4., 27.4., 4.5., 5.5., 14.5., 24.5., 25.5., 5.12., 25.12., 26.12., 31.12. Yhteensä 14 päivää 

 

Tanska

- ma-to 9.00/10.00-17.30/18.00 

- perjantaisin aukioloa venytetty 19.00/20.00 asti

- lauantaisin useimmat kaupat sulkevat ovensa 13.00/14.00

Tanskassa kaikki kaupat ovat suljettuina vuonna 2015 seuraavasti: 

1.1., 2.4., 3.4., 5.4., 6.4., 1.5., 14.5., 24.5., 25.5., 5.6., 24.12., 25.12., 26.12.  Yhteensä 13 päivää.
  

 Suomi

- ma-pe 7.00-21.00

- la 7.00-18.00

- su 12.00-18.00

Suomessa kaikki kaupat ovat kiinni vuonna 2015 seuraavasti:

1.1., 6.1., 3.4., 5.4., 1.5., 10.5., 14.5., 24.5., 20.6., 31.10., 8.11., 6.12., 25.12. Yhteensä 13 päivää

 

Kovasti ihmetyttää, miten ne Tanskassa tai Amsterdamissa lainkaan pärjäävät, kun eivät pääse kauppaan iltasella ja Tanskan talous porskuttaa eteenpäin, vaikka siellä on kaupat kiinni yhtä monena päivänä kuin Suomessakin?

 

Asiat jotka minua tässä keskustelussa jotenkin häiritsevät, on luulo siitä, että nyt ihmiset suorastaan ryntäävät kauppoihin pyhäpäivisin ja iltaisinkin on aina kauppa auki. Kauppojen aukioloajoissa nyt ei tunnuta huomaavan sitä, että sulkemalla kaupan ovet hieman aikaisemmin annetaan muille aloille mahdollisuus kukoistaa. 

Lontoossa, Amsterdamissa ja Tanskassa ravintolat ovat auki yleisimmin 17.00/18.00 - 22.00/23.00. Yhteiskunnan toiminnot on sovitettu niin, että kaupoissa työskentelevillä on mahdollisuus nauttia ravintolapalveluista illalla ja ravintoloiden työntekijät pääsevät päivällä käyttämään muita palveluja, kuten kauppoja. Miettikääpä Lontoota ilman pieniä etnisiä yhden hengen tai yhden perheen kauppoja, jotka ovat auki muita kauppoja myöhempään myöhään iltaisella. Lontoo ei olisi Lontoo.

Suomessa halutaan väkisin mennä kohti 24/7 avoinna olevaa yhteiskuntaa, jossa kaikkien on saatava kaikkia palveluita missä tahansa, mihin aikaan tahansa. Joidenkin palveluiden suhteen tämän vaan johtaa tilanteeseen - mihin hintaan tahansa, kunhan maksaja löytyy muualta. 

Ettei kukaan nyt luulisi minun olevan kauppojen aukioloaikojen vapauttamista vastaan, sekin ilmeisesti täytyy tuoda esiin. Minä mielelläni näkisin yhä erilaisten pienten kauppojen lisääntyvän ja kolossaallisten supermarkettien vaikutuksen vähenevän. Se taas on muutos, jonka me asiakkaat voimme saada aikaan käyttämällä illalla muita palveluita: teattereita, ravintoloita, harrastetaan jotakin. Siten luodaan yrityksiä Suomeen ja saadaan raha kiertämään ja pysymään Suomessa.  

 

l

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Euroopan ulkopuolella, eritoten Aasiassa sen sijaan suuri osa kaupoista on auki miltei milloin tahansa. Myös muut palvelut. Tokiossa juuri sunnuntai on perheen yhteinen ostospäivä, ollut perinteisesti jo vuosikymmenet.

Muistan kun Shanghaissa sunnuntai-iltapäivällä autoa ajaessani kumi puhkesi naulaan ajamisen seurauksena, niin kahden korttelin päästä löytyi autokorjaamo, jossa oli täysi miehitys. Rengas korjattiin varttitunnissa ja työ maksoi kaksi euroa. Suomessa olisin ollut pulassa, tai ainakin maksanut hinauksesta satasia.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Unohtakaamme toistaiseksi se, millä tavoin kaupat ovat avoinna muualla maailmassa. Merkitystä sille tulee vasta sitten, kun EU direktiivi ottaa asiaan kantaa.

Olen vakuuttunut, että me suomalaiset kykenemme itse omista lähtökohdistamme päättelemään mitkä aukioloajat ovat meille sopivimpia.

Pahin pelko on se, että hinnat tulevat nousemaan. Vaihtoehtona on se, että shoppailuaddiktit joutuvat pikalainojensa myötä henkilökohtaiseen pankrottiin.

Kauppiaat eivät todennäköisesti tulisi muutoksesta hyötymään. Jos minä juon 0.5 litraa maitoa päivässä, niin ei se siitä kasva, vaikka maito olisi pyhänä, tai yöllä ostettua. Auton polttoainetta sen sijaan kyllä hupenee kauppakierroksilla 24/7. Siis polttoainekauppiaat ovat lopullisia voittajia.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miksi aukioloaikojen vapauttaminen nostaisi hintoja?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #24

Jos kulut nousevat, eikä tulopuolella ole vastaavasti nousua. Kate pitää jostakin tuottaa. Arvaa mistä.

Sekä kiinteät, että muuttuvat kustannukset nousevat varmuudella:
Työvoimakustannukset kaikilla tasoilla
Kiinteistön huoltokustannukset
Sähkön, veden ja lämmön kustannukset
KIlpailukustannukset

Mitä lisäystä voidaan löytää tulopuolelta:
Myynti nousee...alkaako Suomen kansa syödä enemmein, tai kalliimmin
Myynti nousee...ostaako suomalainen enemmän pukineita, tai kalliimpia
Myynti nousee...yltyykö kansa ostaamaan kaiken krääsän, mitä marketit on pullollaan

Mikäli 24/7 aukioloajat alkavat kuitenkin nostaa myyntiä, niin se on Suomen kansan hidas kuolema.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Mnjaa. Ja kun Virtasen Maito ja Mössö pitää auki sunnuntaisin, hintoja on pakko nostaa, koska sunnuntaista maksetaan enemmän duunarille (jos Virtanen ei itse istu putiikissaan myymässä). Selvä. Ja kun naapurin Aaltosen Ape ja Maito sitten ei pidä auki sunnuntaisin, hinta ei nouse. Kummassa luulet, että käydään? Kuinka kauan Virtanen jatkaa sunnuntaiaukioloja?

Se, että SAA ei tarkoita, että on PAKKO.

No, käydäänhän R-kioskillakin, vaikka samaa tavvaraa saa viereisen oven lähikaupasta halvemmalla, mutta se vain kertoo, että hinta ei ole se ainoa asia kaupankäynnissä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #32

Mikäli laki aukioloajoista muuttuu esityksen mukaiseksi on liittyminen aina pakko, mikäli lähiseudulla yksikin muu kilpailija siirtyy 24/7 aukioloaikaan. Pelko on vahva konsultti.

Eikä nyt ole kyse kivijalka ja kyläkaupoista, vaan yrityksistä, jotka käyttävät 100%:sti ostettua työvoimaa. Ei yksikään ammattiliitto tule hyväksymään korvauksetonta työtä, joka ylittää normaali työajan.

R-kiskalla käydään vaan sen takia, että sieltä saa ostaa niitä voittoarpoja ja samalla sen tupakkiaskin. Jonotusaikakin saattaa olla ihmismäinen.

Milläs Maito ja Mössö pysyy hengissä, jos Megamarketti puraisee sen viimeisenkin kelluttimen 24/7 lain tullessa voimaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #33

Maito ja Mössö pysyy hengissä juuri sillä, minkä itse toit esiin: Megalla on 100 % ostettu työvoima, jolle pitää maksaa TES, Virtasella Virtanen, joka maksaa itselleen, mitä parhaaksi näkee. Ja myy sen maidon halvemmalla, siis.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #35

Tollamenettelyllä Maito ja Mössö siirtyy origon vasuripuolelle. tarkoittaa käytännössä sitä, että M&M maksaa sinulle maidojuonnistasi.
Taitaa M&M joutua lahtipenkkiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Voisitko vähän täsmentää? Jos MM:n kulut ovat pienemmät, miksi se tekisi tappiota myydessään halvemmalla?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #40

Ainakin maidontuottjat hyppivät ilosta maitonkkiensa ympärillä, kun me tässä vedetään maitoa kaksin käsin.

Luonnonlaki toteutuu, kun maximarketti valtaa sen alueen, missä M&M on tähän astikka ollut itsevaltias. Kun selkänahasta ei saa enempää revittyä, pitää jotain tehdä, kun sisänheittohinta ei toimi ja kuitenkin tuete pitää löytyä hyllyllä asiakkuksien säilyttämiseksi.

Itse asiassa taisin jossain vaiheessa huomauttaa, että teesini taisi enempi koskea 24/7 muutoslain tuomaa markkinasekaannusta niissä isommissa marketeissa.

Ei muuta, kuin hyvät yöt. Ei juoda maitoa liikaa, ettei tari juosta yötä pitkin veskissä.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

En oikein näe, että hinnat nousisivat. Englannissa kaupan alalla ei ole palkoissa yleistä "pakollista" sunnuntailisää, mutta mikään ei estä kauppaa sellaista työntekijöilleen maksamasta. On melkolailla selvää, että palkkaa voidaan maksaa vain kaupan käydessä.

Kaupat hinnoittelevat nykyisinkin tuotteensa kauppapaikan ja ketjun mukaan. Ei SIWA täällä Turussa ainakaan mikään edullisin kauppa ole, mutta onpahan lähellä ja siinä on pitkät aukioloajat.

Haluaisin edelleen nähdä, että tämä voisi tuoda uusia mahdolisuuksia sekä palveluita tarjoaviin kauppohin, että päivittäistavaroita tarjoaviin kauppohin. Näkisin todella mielelläni, pienten erikoiskauppojen, esimerkiksi paikallisten leipomoiden lisääntymisen. Tuoretta leipää tarjolla 6.00-11.00 ja toisen kerran kenties 13.00-17.00 tai siihen saakka kunnes tuotetta riittää, kuten on tapana ainakin Tanskassa ja Saksassa. Tämä muutos tosin taitaa tarvita muitakin lakimuutoksia kuin ainoastaan aukioloaikojen vapauttamisen.

Käyttäjän MarkoWallenius kuva
Marko Wallenius

Mitenköhän se korjaamon väki sitten pääsi sunnuntain perheshoppailulle? Puhumattakaan niistä kauppojen henkilökunnasta?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Shanghai lienee edelleen Kiinassa kun sunnuntai shoppailupäivä oli Japanissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eipä juuri missään maassa, jossa jonkinlaisia työehtosopimuksia noudatetaan, ole käytäntönä, että duunarit joutuisivat tekemään jatkuvasti seitsenpäiväistä viikkoa. Kyllä heillä työvuorolistansa on, niin Suomessa, Kiinassa kuin Japanissakin.

Muistan, kun 60-luvun lopulla (vai liekö ollut 70-luvun alussa) Suomessa taitettiin peistä siitä saavatko kaupat olla auki illalla kello kahdeksaan asti. Sellainen ehdotus kuulosti kyllä vallankumoukselliselta, mutta vakavissaan tehty se kuitenkin oli ja läpikin meni. TV:n debatissa joku osapuoli korosti nimenomaan sitä, että "missä vaiheessa myyjillä sitten olisi aikaa tehdä ostoksia". "Kotirouvien" edustaja kyseisessä debatissa kysyi aivan samoin argumentoiden kuin edellä esitin, että "eikös heillä ole vuorotyö?".

Puhutaanko nykyään suurena ongelmana siitä, että markettien kassoilla ei olisi aikaa tehdä ostoksiaan, kun aika ajoin joutuvat olemaan yhdeksään asti töissä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eipä vapaa aukiolo tarkoita pakollista aukioloa. Harvemmin maailmallakaan pienet erikoisliikket auki ole 24/7. Sensijaan sellaiset joiden aukiolo on osoittaunut kannatavaksi pitävät ovensa auki silloin kun kaupankäynnille on edellytyksiä.
Äkkiäkös se täälläkin muotoutuu koska kannattaa pitää aki ja koska ei. Kauppias ja asiakas sen paremmin tietää kuin virkamies.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Koitin myös kiinnittää huomiota noihin paljon parjattuin kauppojen kiinnioloihin, kun turistit eivät pääsekään kauppaan. Kansallisinia juhlapäivinä kaupat ovat kiinni muuallakin, joten ei se nin ihmeellistä ole. Monessa muussa Euroopan valtiossa Juhannusta tosin vietetään edelleen kalenterin mukaan, joka luonnollisesti yllättää turistin kun tulee viikkoa ennen keskikesän juhlaa Suomeen ja olettaa sitä juhlittavan täälläkin oman kotimaansa aikaan.

Odotan innolla millaiseksi yleiset aukioloajat muodostuvat ja ennen kaikkea odotan sitä hyväksyvätkö suomalaiset mahdolliset aukioloaikojen lyhennykset

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

'Odotan innolla millaiseksi yleiset aukioloajat muodostuvat ja ennen kaikkea odotan sitä hyväksyvätkö suomalaiset mahdolliset aukioloaikojen lyhennykset'

Eipä mikään estä lyhentämästä aukioloaikoja jo nyt, paitsi isoissa kauppakeskuksissa missä kompleksin omistava keskusliike käytännössä sanelee kaupoille aukioloajat.

Jos taas asiakkaat eivät hyväksy liikkeen aukioloaikojen lyhennyksiä niin kauppiaalla on edessään valinnan paikka. Vaihtoehtoja on tasan kaksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Muuten oikeaan osunut toteamus, mutta eikö tuosta viranhaltijoiden iänikuisesta parjaamisesta voisi jo vähitellen luopua? Eivät viranhaltijat niitä lakeja säädä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Virkamies on prosessissa ainoa asiantuntija, jonka tietoihin lakien säätäjä luottaa, kuin vuoreen. Halutessaan virkamies voi pikkasen kääntää potikkaa myötikseen, tai vastikseen niin, ettei lakien säätäjä millään kykene jippoa havainnoimaan. Näin on tapahtunut ja tulee edelleen tapahtumaan. Hyvä niin.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Suomen lähinaapurissa Virossa marketit auki 8-23 tai 8-22 viikonpäivästä riippumatta. Pikkukaupat yleensä viikonloppuna - vähintäänkin sunnuntaina - kiinni, paitsi tietysti Tallinnan vanhan kaupungin kujilla, jossa turisteja palvellaan sunnuntaisinkin.
Kirkollisia pyhiä ei juuri ollenkaan joulua lukuunottamatta - eikä sekään ole mikään kahden viikon auki-kiinni arvuutteluperioodi, vaan ainoastaan yhden päivän seisokki.

Kauppojen aukioloaikojen sääntelyn purkaminen nyt on vähintä mitä tässä tilanteessa pitää saada päätettyä. Ja toivottavasti tämä on vasta alkua.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Myyjät ovat olleet innoissaan sunnuntaivuoroista, koska tulee tuplapalkka. Tuplapalkka alkaa juoksemaan jo lauantaina klo 18. Nyt kuitenkin perusporvarihallitus on yhteiskuntasopimuksen kaatumisen myötä poistamassa sunnutaityölisän. Tämä luo enemmän mahdollisuuksi lauantai-illan myyntiin ja sunnuntaimyyntiin.

Käyttäjän MarkoWallenius kuva
Marko Wallenius

Tuplapalkka ei kaupassa todellakaan ala lauantaista, sairaanhoitoalalla taitaa olla niin, vaan lauantailta maksetaan klo 13 jälkeen lauantailisä 5.34€/h.
Sunnuntain tuplapalkkahan se onkin tähän mennessä ollutkin se jarru aukioloaikojen vapauttamisessa. Nythän tosin EK jo huusi sen lakkauttamisen puolesta.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Suosittelen ottamaan yhteytta vaikka luottamusmieheen, sillä nk. lauantailisä koskee KVTES sopimusalalla koko lauantaipäivää 6.00-18.00, jolloin palkkaa korotetaan 20% tai annetaan vastaavasti vapaata 12 min/ tehty työtunti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Joo, otetaanpa nyt vaikka tuo Iso-Britannia: Perustuuko esittämäsi aukiolokäytäntö siellä lakiin vain kaupan omiin päätöksiin?

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Kaupat ovat Lontoossakin kiinni ns Bank Holiday päivinä. Listassa on mainittu ne päivät, jolloin myös Oxford Streetin kaupat ovat kiinni.

Kauppojen aukioloa sääteelee Trading act for retailers ja se on yksikertaisuudessaan seuraava:
- alle 280 neliötä ei rajoituksia
- yli 280 neliötä, aukiolo sallittu 6.00-22.00 välissä ja sunnuntaisin kauppa voi olla auki 6 peräkkäistä tuntia.

Sinällään mielekiintoista, että sunnuntaiaukiolosta käydään nyt myös Englannissa ja Walesissa kovaa vääntöä.

On yleistä, että mukaan otettavaa ruokaa myyvissä kaupoissa aukioloaika voi olla merkattu 9.30-16.00, mutta kauppa sulkee ovensa jo klo 15.00, kun kaikki myytävä on jo myyty. Suomessa olettaisin, että myytävää on tehtävä jostain löytyvän säännöksen mukaan lisää.

Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että viranhaltijan on noudatetava viranhaltijalakia eli toimittava annettujen asetusten ja lakien mukaan. Siksi onkin hyvin mielenkiintoista, miksi ainoat näitä lakeja muuttamaan pääsevät ihmiset, kansanedustajat, eivät oikeasti tunnu laisinkaan lukevan mitä valmistelun jälkeen päättävät. Ehkä lautamiesjärjestelmän oikea paikka olisikin eduskunnan lakivaliokunnassa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kun vertaa noita TA:n aikoja ja kertomaasi todellisuutta huomaa, että Englannissakaan laki ei määritä aukioloaikooja, vaan kaupalliset ehdot: ei kannata pitää auki, jos asiakkaita ei käy.

Kertoo karua kieltään: aukiololainsäädäntö on juuri sitä turhaa lainsäädäntöä parhaimmillaan/pahimmillaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #22

Mikään laki ei ole turha, jos laki on perustuslain mukainen ja tukee suomalaista hyvinvointia, on tasaarvoinen ja luo turvallisuutta.

Jos lain muutoksella, tai kokonaan poistamisella luodaan lisäarvoa suomalaiseen yhteiskuntaan, niin tehtäköön sitten näin.
Toivon päättäjille siunausta ja älyä asian pohdintaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Super- ja hypermarketteihin sekä näiden näivettämiin pikkukauppoihin ovat viime kädessä syypäänä kaupan keskusliikkeiden lobbaamat kaavoittajat, jotka 70-lukulaisen autokaupunkiparadigman mukaisesti ovat lähteneet eriyttämään asuntoja, palveluita ja työpaikkoja toisistaan. Tuo paradigma on kuitenkin suurimmilla kaupunkialueilla hyvää vauhtia muuttumassa, minkä johdosta Tampereelle kyhätään nyt ratikkaa, ja Helsingin yleiskaavassa esitetään sisääntuloväylien bulevardisointia sekä kaupunkialueiden tiivistämistä.

Mitä aukioloaikoihin tulee, niin kyllä kaupan kassat ovat kysyttyjä työpaikkoja, ja aukioloaikojen laajentaminen ilman muuta tietää niitä lisää. Ravintoloita ei tässä vaiheessa kannata tuoda esiin, kun Suomessa ne verotetaan hengiltä ihan erillisillä päätöksillä.

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Tanskan osalta nyt tiedot ovat ilmeisesti kekkosen ajoilta. Tässä nykyinen tilanne:

Isot marketit ovat auki Ma-Su 8-22, juhlapyhät kiinni (Prisma-kokoa)
Pienemmät kaupat ovat vaihtelevasti, osa menee 20 kiinni, jokunen 24/7, moni kauppa 22 saakka.

Kauppakeskukset ovat auki arkisin 20-21 asti, la-su 18 asti, ravintolat ja ruokakaupat pitempään.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

No eivät kyllä ole Kekkosen ajalta vaan on tarkastettu Tanskalaiselta sivulta, kuten varmasti huomasit linkistä.

Isoimmissa kaupungeissa päivittäistavarakaupat kaupat voivat olla pidempään auki ja paikallinen Coop on sisääntuloväylillä hieman pidempään eli 20.00/21.00.

Useimmat ravintolat taas ovat auki 17.00-22.00(23.00). Nuo mainitsemasi 24/7 kaupat ovat lähinnä kioskeja

Toimituksen poiminnat