Jussismia eli erilaista kyseenalaistamista erilaisiin asioihin

Länsimaista viski sensuuria ja tarkoitushakuista propagandaa

 

Suomalaisten mitta  byrokraattista kulutaakkaa kohtaan alkaa tulla täyteen. Tästä mitan täyttymisestä viimeisin merkki on viski-gate, joka on saavuttanut ennen näkemättömät mittasuhteet ja tilanne tuntuu eskaloituvan koko ajan.

Skotlantilainen tislaamo on MTV:n mukaan estänyt pääsyn sivuilleen suomalaisilta. Tuntuuko sananvapauden rajoittaminen miltään? Meidän on melkolailla turha Suomessa arvostella Kiinaa, Irakia, Turkkia tai Pohjois-Koreaa sensuurista, jos luomme itse sellaisia lakeja, jotka johtavat länsimaisuuden suurimman arvon, sananvapauden, romuttamiseen. Olemme itse naureskelleet USA:n seitsemälle kielletylle sanalle (seven dirty words), mutta nyt olemme itse aloittaneet saman AVI:n kiellettyä yksityishenkilöiden blogikäytössä sanan viski. AVI on ollut aikaisemminkin samalla agendalla rommin ja sikarien suhteen.

Jos länsimaisista oikeuksista kysyttäisiin tärkeintä, uskoisin sanan- ja kokoontumisvapauden nousevan selvästi muiden yläpuolelle ja näin näyttäisi sosiaalisessa mediassa käyneenkin. Facebook on täynnä kannanottoja alkoholilain muutosta vastaan. On todella mielenkiintoista nähdä, että eduskunta pystyi näin suuresti yksilönvapautta ja sananvapautta rajoittavaan lakiin näin nopeasti ja tyypilliseen suomalaisen lainsäädännön tapaan, lain todelliset vaikutukset näkyvät vasta, kun ensimmäisen virkamiehet alkavat soveltaa lakia ja silloin eduskunta, joka pitäisi tässäkin vaiheessa toimia nopeasti, halvaantuu täysin päättämättömäksi ja otetaan esille perinteiset selitykset: "Otetaan nyt ihan rauhalisesti ja vältetään kaikkia ylilyöntejä, jotta käytännössä nähdään kuinka  se toimii", "Lain lopullinen tulkinta saadaan oikeuskäytännöistä." Eikös lainlaatijan pitäisi ymmärtää myös laatimiensa lakien seuraukset? Suomessa ilmeisesti ei tarvitse.

Alkoholikeskustelua on käyty koko syksyn ja samaan aikaan ollaan oltu huolissaan Suomen luottoluokituksen putoamisesta. AAA muuttui AA+:n. Sarja on sama kuin Hollannille, jossa muutoksesta ei oltu moksiskaan, vaan jatketaan toimintaa. Meillä sen sijaan tähänkin liittyy alkoholilain muutos.  Valvira nimittäin on ottamassa kannakseen sen, että ulkomaisissa autoissa alkoholimainokset saavat näkyä, mutta kotimaisissa ei. Tämän seurauksena odotan useamman kuljetusyrittäjän siirtävän firmansa ja verojensa maksun Viroon, koska firman siirtäminen Suomenlahden toiselle puolelle on halvempaa kuin auton uudelleen teipittäminen. Sinne menee AA+ kohta varmaan päästään A-:n

Kaikki tämä vain siksi, että meillä on tuotettu tehokasta propagandaa, joka ei oikeasti ole faktoihin perustuvaa vaan ideologiseen tulkintaan perustuvaa. Alkoholi on tuotu esille suurimpana työikäisten tappajana, mutta onko tilanne oikeasti näin. Ainakin Duodecimin artikkeli on asiasta toista mieltä. Kuin myös tilastokeskuksen tilasto, jossa suurimmat kuolemaan johtaneet syytä ovat järjestyksessä:  sydän- ja verisuonitaudit, kasvaimet, dementia ja Alzheimerin tauti, tapaturmat (poisluettuna alkoholin aiheuttamat), hengityselinsairaudet ja vasta sitten alkoholi. 

Kun ajatellaan yhteiskunnalle muodostuvia kuluja, niin sydän- ja verisuonitaudit, II-tyypin diabetes, jolle mm metabolinen oireyhtymä ja liikalihavuus altistavat, ovat selvästi ykkönen. Liikalihavuuden suurimpana syytä pidetään vääriä elintapoja ja huonoa ruokavaliota, mutta Hesburgerin ja McDonaldsin mainoksia ei olla kieltämässä? Miksi ei? Miksi suurinta kuolemansyytä ja yhtä suurinta työkyvyttämyyseläkkeiden aiheuttajasta ei olla yhtä huolissaan kuin alkoholista?

Ilkeänä ajattelijana näen takana ideologisen propagandan.

Propagandanko? Kyllä! Ideologista? Kyllä! Miksi? Koska eräänä suurimmista täysraittiutta hehkuttavista tahoista toimii Ehyt ry,  joka on kiinteästi työväen raittiusajatukseen sitoutunut puhtaasti poliittinen järjestö. On ironista, että työväen alkoholinkäytön rajoittamista ajaa työväen omimpaan puolueeseen sitoutunut järjestö. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa raittiusaatteen ollessa ideologisella huipullaan, paheksuttiin eniten juuri tavallisen työväestön juomista. Herroille ja johtajillehan se sallittiin heidän omissa kapakoissaan, mutta työväestön piti uurastaa hankalissa oloissa täysraittiina, koska krapulainen tai humalainen työntekijä ei ollut tuottava.

Miksi tätä propagandaa sitten pitää esittää edelleen? Koska vallankäyttö ja pelottelu. Byrokraattinen kulutaakka AVI:ssa, Valvirassa ja STM:ssä on kokemassa työpaikkansa uhatuksi. Kansa on jo aikaisemmin vaatinut virkamiesten määrän vähentämäistä, koska on konenut näiden tekevän "turhaa työtä." Siispä tehdään päätöksiä ja näytetään, että toimimme kansan parhaaksi, vaikka kansa ei sitä vielä itse ymmärräkään. Tässä tapauksessa vaan taitaa mennä täsmälleen päin vastoin. Näillä teoilla byrokraattinen kulutaakka tekee itsestään kansan silmissä entistäkin turhemman.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Minulla on tullut muki täyteen jo aikoja sitten virkamiesdiktatuuria kohtaan. Miksi virkoihin valitaan aina kaikkein tyhmimmät?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Onneksi Suomen kaikkein tärkein tavara on alkoholi. Siitä riittää juttua, kun sen puute aina vaivaa. Jos emme alkoholista puhuisi niin mistäköhän puhuisimme?

A-L-K-O. Elämän A ja O välissä L ja K.

Toimituksen poiminnat